marți, 26 februarie 2013

Folosirea compresorului cu aer

INSTALARE
a) Instalati compresorul intr-un loc aerisit.
b) Distanta dintre compresor si perete trebuie sa fie de cel putin 50cm.
INAINTE DE PORNIRE
a) Inainte de pornirea compresorului asigurati-va ca exista suficient ulei.
Este mai sigur atunci cand nivelul uleiului se afla in dreptul marcajului rosu al indicatorului.  Cand este necesar, adaugati ulei prin orificiul busonului cu joja.
ATENTIE
Daca nivelul uleiului este sub marcajul inferior al jojei de ulei compresorul va fi avariat, iar capul axului va fi distrus. Daca se depaseste limita superioara a uleiului, poate cauza pulverizarea cu ulei, iar sarcina compresorului sa creasca.
b) Lubrifiantul ideal pentru compresor ar trebui sa fie, intr-un mod general, de grad inalt cu antioxidant, datorita proprietatilor sale. De obicei, este folosit ulei de compresor 13#.Uleiul de compresor 19# este utilizat in timpul iernii.
Observatii inainte de utilizare
• Conectati stecherul la priza de curent electric.
• Folositi comutatorul de aer pentru a porni sau opri compresorul, in functie de
pozitia marcata pe carcasa comutatorului, pentru aerul comprimat din conducta va fi
evacuat automat in momentul opririi comutatorului, dupa care compresorul poate fi pornit mai usor data urmatoare si va preveni deteriorarea motorului.
SUPAPA DE SIGURANTA
Compresorul este echipat cu supapa de siguranta drept dispozitiv de protectie pentru a actiona in cazul depasirii presiunii maxime admise in rezervor. Supapa de siguranta a fost deja reglata conform standardului privind recipientele aflate sub presiune. Nu incercati sa reglati supapa.
Toate reglajele necesare ale supapei trebuie realizate de personalul de service al producatorului
sau al distribuitorilor. Pentru a va asigura ca functia supapei de siguranta este normala, scoateti inelul de eliberare a aerului cel putin o data pe saptamana
Compresorul foloseste un comutator de aer pentru a controla motorul. Cand presiunea din rezervorul de aer creste la nivelul celei maxime, comutatorul de aer se intrerupe automat pentru a deconecta puterea electrica si pentru a opri compresorul de aer. Cand presiunea din rezervorul de aer scade sub nivelul minim, comutatorul inchide automat si reporneste motorul pentru a actiona
compresorul.
INSTRUCTIUNI DE INTRETINERE
Toate instructiunile de intretinere trebuie realizate de persoane autorizate. Contactati service-ul autorizat in certificatul de garantie
a) Dupa ce noul echipament a functionat timp de 50 de ore, desfaceti surubul pentru drenaj ulei pentru a scurge uleiul uzat si pentru a adauga altul nou pana la nivelul indicat pe tija pentru masurat nivelul uleiului.
b) Curatati filtrul la fiecare 100 de ore.
c) Inlocuiti filtrul de aer cu unul nou daca este prea murdar
d) Deschideti robinetul de drenaj din partea de jos a rezervorului pentru a drena zilnic continutul acestuia.
e) La fiecate 500 de ore sau 12 luni, inlocuiti lubrifiantul cu altul nou.
f) Verificati sensibilitatea supapei de siguranta si a inelului de transmisie o data pe saptamana


Sudura Polipropilena

Etape de lucru
1. Tevile se masoara la dimensiunea dorita.
Trebuie tinut cont de dimensiunile zonelor de imbinare, acestea fiind date de toleranta pe care o are fiecare fiting la interior.
2. Tevile se taie cu o foarfeca speciala

Mentionam ca pentru instalatia de incalzire se folosesc tevi cu insertie de fibra compozita care are rol in prelucrarea dilatarilor.
3. Subtierea zonei de lipire
In functie de fitingul ce trebuie montat, zona de lipire este subtiata cu ajutorul unei ascutitori speciale. Operatia se face prin verificari succesive, in asa fel incat imbinarea sa fie perfecta.
4. Se verifica daca pe plita aparatului sunt montate bacurile adecvate, avand in vedere faptul ca acestea sunt calibrate pentru fiecare diametru in parte.
5. Cuplarea la sursa de tensiune
Se cupleaza aparatul ppr la o sursa de tensiune si se asteapta pana cand plita si bacurile ating temperatura de 260ºC (temperatura este controlata de un termostat).
6. Introducerea elementelor in aparat
Elementele care urmeaza sa fie sudate se introduc cu extremitatile respective in bacurile aparatului. Trebuie tinut cont de timpii de incalzire pe care fiecare producator ii recomanda.
7. Imbinarea elementelor
Elementele se scot din bacurile aparatului si se imbina manual. Va rezulta o sudura omogena, sigura, de inalta calitate.
8. Fixarea conductelor
Conductele montate aparent trebuie fixate, la anumite intervale, in bride speciale. Pe langa rolul de sustinere, acestea mai au si sarcina de a impiedica deformarile conductelor.Intretinerea sculelor si uneltelor electrice

Dupa fiecare utilizare, curatati suprafata exterioara a aparatului. Folositi un compresor cu jet de aer la presiune scazuta, pentru a indeparta praful si particulele metalice, sau o carpa moale, uscata.
Nu folositi pentru curatare in nici un caz substante chimice (SOLVENTI - petrol, tiner etc.), benzine sau substante abrazive care pot zgaria, defecta sau schimba culoarea suprafetelor.
Pentru asigurarea unei functionari corespunzatoare, este necesar sa mentineti aparatul curat si uscat. Indepartati cu grija eventualele urme de ulei sau de vaselina de pe suprafata lui.
Nu scufundati niciodata aparatul in apa sau in alt lichid. Nu folositi pentru curatare bureti sarmosi. Nu curatati niciodata aparatul cu jet de apa sau prin clatire. 
Ungeti cu vaselina cozile, curatate in prealabil, ale burghielor sau daltilor utilizate la rotopercutoare sau demolatoare. Protejati astfel mandrinele si burghiele.
Verificati periodic starea de uzura a accesoriilor sau a componentelor folosite pentru taiere, slefuire, gaurire, etc. Daca este nevoie inlocuiti accesoriile uzate pentru a prelungi durata de viata a masinii.
Scoateti stecherul din priza inainte de a face orice interventie asupra masinii.
Intotdeauna pastrati masina curata.
Verificati periodic carbunii (periile). Carbunii murdari sau uzati produc scantei in exces si variatii de turatie.
Nu incercati sa reparati singuri sculele si uneltele electrice  .

Praful este inamicul numarul 1 al sculelor si uneltelor electrice!

Amestecul de benzina cu ulei pentru aparatele de taiat iarba


Aceste aparate functioneaza cu un motor in 2 timpi, care utilizeaza un amestec de benzina cu ulei.
Raportul de amestec este 40:1 - la “40 g” ulei (40ml de ulei), se adauga 1 litru de benzina. In cartea tehnica a aparatului veti intalni raportul de amestec 25:1, adica 25 litri de benzina la 1 litru de ulei, ceea ce inseamna acelasi lucru. 
Atentie! Nu folositi uleiul pentru motoare in 2 timpi comercializat in benzinarii. Acesta este destinat altor tipuri de motoare in 2 timpi. Folositi ulei special pentru aparatele de taiat iarba sau pentru drujbe!
Asigurati-va ca ati preparat amestecul corespunzator pentru a evita deteriorarea pieselor componente ale motorului (griparea motorului).

Realizarea sudurii cu arc electric

Temperatura foarte înalta furnizata  de catre arcul electric (cel putin 3000º C) permite sudarea cu metalul de adaos prin fuzionarea metalelor de aceeasi natura.
Arcul este rezultatul trecerii unui curent electric între piesele de sudat si un electrod.
Electrodul este un fir metalic înfasurat. O extremitate a electrodului este dezgolita pe aproximativ 15 mm, ceea ce permite stabilirea contactului electric.
Electrodul este un fir metalic înfasurat. O extremitate a electrodului este dezgolita pe aproximativ 15 mm, ceea ce permite stabilirea contactului electric.

În functie de materialul în care sunt înveliti, exista 2 tipuri de electrozi:

RUTILICI - pentru lucrari uzuale

Bazici     -     pentru lucrari cu rezistena mecanica mare (de ex.o arpanta metalica)

Caldura provoaca fuzionarea în punctul de contact al pieselor si al metalului electrodului. Aceasta fuziune formeaza sudura.Sudura cu arc este potrivita pentru:
Lucrări mari de feronerie
Lăcătușerie
Asamblarea pieselor metalice mari sau care au grosimi mai maride 1,5 mm
Avantajele sale sunt:
Economie
Rezistență mare a sudurilor
Esamblări de oțel, inox
Repararea pieselor din fontă